DJECA SU NAM POTPUNO POLUDJELA: Povećavaju usta pumpom i čašama za sok i rakiju!Mlade djevojke, ali i momci, u nedostatku para za silikone koriste proizvod koji im po principu vakuuma uvećava usne kako bi ličili na selebritije.

96477_1usne

Plastične operacije i ubrizgavanje silikona definitivno postaju aut, a novi bizarni trend za povećavanje usana stigao je i u Srbiju. Mlade dame, ali i momci, sada imaju novu opsesiju, a riječ je o plastičnoj pumpici za povećanje usana.


Djevojke koje su zaluđene ovim trendom uzrasta su od 16 do 20 godina, koriste ovu spravu pre izlaska u provod, a i u školi na malom odmoru.

Ko nema pumpu, koristi čak i čaše za rakiju i tako isisava vazduh kako bi usne bile veće nekoliko sati. Vakuumom se podstiče cirkulacija, krv se bukvalno upumpava u usta, gdje zatim ostaje određeno vrijeme. Nakon korištenja, kad dobiju željeni efekt, fotografišu se i slike postavljaju na društvene mreže ne bi li dobili što više lajkova.

96477_deca-usne-pumpa-foto-tviter-1473029575-984453

Ova vakuum pumpica košta oko tri hiljade dinara, pa i više, a među poznatima su je isprobale i modna blogerka Zoranah, kao i pjevačica Katarina Grujić. Školski psiholog Branka Tišma smatra da je dostupnost ovih proizvoda jedan od najvećih problema.

– Mislim da to nije bezazleno i da se koristi na način koji je teško kontrolisati. Mlade osobe ne shvataju da javne ličnosti nisu jedini ideal ljepote. Ovo možemo nazvati epidemijom pogrešnih stvari i površnosti. Postajemo društvo koje konzumira sve i svašta i strašno je čemu su sve djeca izložena u razvoju – kaže Tišma i navodi da mediji i rijaliti programi mnogo utiču na to što djeca žele da izgledaju kao učesnici tih programa.

– Doživjeli smo kulturni pad i dajemo lošu sliku za sveukupni razvoj djece, sve postaje iskrivljeno – zaključuje ona i dodaje da je velika vjerovatnoća da će to stići i do djece koja pohađaju osnovnu školu.

96477_deca-usne-pumpa-1473029575-984447

Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe da mladi postaju opterećeni ljepotom i međusobnim takmičenjem.

– Nekome su usne tanke, a savremeni diktat podrazumijeva pune usne, koje su znak sek*ualnosti. Ta nova tehnika služi za pravljenje selfija, fotografija se postavi na neku društvenu mrežu i onda se takmiče među sobom ko će imati više lajkova. Mladi ljudi nemaju dobro razvijene socijalne veštine, dovoljno je da si pasivan i veoma privlačan. Oni gaje iluziju da je ljepota dovoljna da bi se stekao socijalni kvalitet života – kaže Milivojević i zaključuje da je najveći problem to što su mladi često nezadovoljni sobom.

USTA PUMPAJU I ČETKICOM ZA ZUBE

Da bi usne izgledale veće, one moraju da budu dobro prokrvljene. Nerijetki su modni savjeti gdje se savjetuje povećanje usana korišćenjem četkice za zube. Naime, ženama se savjetuje da na čisto lice nanesu pozamašnu količinu vazelina ili balzama za usta, pa onda četkicom srednje mekoće da prelaze preko usana kružnim pokretima i to čak pet minuta. Neki portali čak savjetuju redovno praktikovanje ovoga, iako to znači skidanje površinskog zaštitnog sloja kože sa usana.

IZAZIVA PUCANJE KAPILARA I KRVNIH SUDOVA

Predsjednik udruženja za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Srbije dr Marijan Novaković objašnjava da upotreba ovoga može imati negativan uticaj na razvoj te regije u periodu adolescencije.

– Ne bi trebalo da ima sistemske komplikacije, ali može doći do destrukcije okolnog tkiva s otokom kože i potkožnog mekog tkiva. Poslije čestih upotreba može doći do hematoma (pucanja kapilara i krvnih sudova) – navodi ovaj stručnjak.


Izvor: KurirPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline