DIJELITE DALJE – VELIKA TUGA: Devojčica (7) zimu čeka pod šatorom!Trošna kućica sedmogodišnje Hajruše u kojoj je živela s bakom i ujakom više ne postoji. Kišne dane provode maltene pod vedrim nebom, a u Sjenici će uskoro snegovi.

hajrusa-hazirovic-kuca-izgorela-foto-aleksandar-saponjic-1471986472-976887

Mala Hajruša Hazirović (7) ređa lutkice na zgarištu svoje kuće na periferiji Sjenice.


– Moje lutkice i igračkice sagorele su u kući, ovo su mi dala deca – reče devojčica i zaplaka.

Za sedam dana trebalo bi da pođe u školu, u prvi razred.

– Kako ću je spremiti za školu, ni sama ne znam. Bili smo kupili sveske i olovke, sve je izgorelo. Nemam ni jaknu ni cipele za nju, ništa da obuče. Kako da je ovako pošaljem među decu. Ostala je samo u ovim papučama što ih vidiš na njoj – priča baka Hajruša Hazirović (70), po kojoj je devojčica dobila ime, dok nemoćno krši prste.

hajrusa-hazirovic-kuca-izgorela-foto-aleksandar-saponjic-1471986456-976883

Kuća Hazirovića na periferiji Sjenice, sirotinjska brvnarica, izgorela je u požaru pre sedam dana. Verovatno zbog loše instalacije. Baka i unuka su u tom trenutku bile u varoši, ujak devojčice Eldin (28) u nadnici.

– Vatrogasci su brzo stigli, ali džaba. Kuća je planula kao luč i sve je brzo bilo gotovo – veli Eldin.

– Mnogo sam plakala kad je meni, baki i mom ujaku izgorela kuća – dodaje suznih očiju devojčica, koja maltene od rođenja živi s bakom i ujakom. Majka se preudala, a za oca i ne zna gde je.

– Izgorelo nam je sve što smo imali… Kuća je bila stara, trošna, ali je bila naša, naš krov nad glavom, sad nemamo ni to. Imali smo unutra šporet i dva kreveta, sto, stolice i tepih, i posuđe, odeće, obuće, i televizor, sve je izgorelo – nabraja tužno baka.

hajrusa-hazirovic-kuca-izgorela-foto-aleksandar-saponjic-1471986456-976881

Sedmu noć zaredom Hazirovići su proveli u šatoru pored zgarišta. U Sjenici je juče ujutro bilo samo deset stepeni. Prošle noći padala je kiša. Pod šatorom hladno i vlažno, mračno…

– Šator nam je dao komšija i ako nam neko ne pomogne, pod šatorom ćemo dočekati zimu. A zima ovde neće kasniti, eto je brzo – nemoćno kaže Eldin.

– Unuka je spavala pored mene u šatoru. Pokrijemo se nekim ćebetom, a napolju nevreme, grmi, pada kiša, nju strah – dodaje.

hajrusa-hazirovic-kuca-izgorela-foto-aleksandar-saponjic-1471986456-976885
I bez ove muke, Hazirovići su teško živeli. Baka Hajruša je rano ostala udovica s petoro dece. Eldin nema posla, nadniči.

– Komšije su pomogle koliko je ko mogao. Podigao sam coklu za novu kuću, kupio nešto blokova, za više nemam. Kad bih mogao barem prizemlje da ozidam, da udarim ploču i opremim jednu sobicu da prezimimo. Ne bi bilo srećnijeg čoveka od mene, ali teško – zamišljeno klima glavom Eldin.

Pomozite
POTREBNO SVE – OD CIGALA PREKO ODEĆE DO NOVCA!

Hazirovićima je hitno potreban građevinski materijal, rizla, cement, kreč, blokovi, crep, armatura… Za devojčicu je potrebna odeća, obuća, školski pribor. Adresa je Eldin Hazirović, Ulica Dauta Musića bb, 36310 Sjenica. Broj žiro računa kod Vojvođanske banke na ime Hajruša Hazirović je 355000320052122383.


Izvor: kurir.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline