DA LI STE ZNALI: Evo odakle stiže meso koje jedemo svaki dan

Panika u regiji nakon informacije da na tržište stiže meso zamrznuto osamdesetih godina. Pojačane kontrole na graničnim prelazima. Provjerili smo kakvo meso jedemo i odakle ga uvozimo?

57e22835-fbd4-4d00-9eb7-57380a0a0a6c-junece-meso-preview

Meso sumnjivog kvaliteta nije uvezano u BiH, potvdili su to u Uredu za veterinarstvo BiH. Nakon što se pojavila priča o sumnjivom tovaru u luci Bar u Crnoj Gori, ured je uputio dopis svim graničnim prelazima u BiH da se preduzmu aktivnosti kako bi se spriječio bilo kakav promet robe koji nije u skladu sa zakonom. No za sada nema nijedne zvanične potvrde da se brod sa mesom koje je zamrznuto osamdesetih zaista i pojavio

Isto su za N1 potvrdili i u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Podsjetimo da su pojedini srbijanski mediji prenijeli kako je Uprava carina Srbije spriječila da meso koje je stiglo u Bar dospije na tržište Srbije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz Crne Gore u prvih deset mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko 562.745 kilograma mesa u vrijednosti od oko 3 milina maraka.

Dio tog mesa porijeklom je iz Crne Gore, a dio iz Argentine, Brazila i Turske. Najviše mesa, BiH uvozi iz Poljske pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine iz Poljske uvezeno oko 10 miliona i 740.000 kilograma – vrijednosti većoj od 43,5 miliona maraka.

Upravo meso iz Poljske zabrinulo je hrvatsku javnost, a nakon smrti petogodišnjeg djeteta iz Bregane, koja je prema nalazu obdukcije, nastupila uslijed trovanja jajima zaraženim salmonelom, jaja su u Hrvatsku uvezana iz Poljske. Zbog ovog slučaja ali i salmonele u piletini i pačetini, krenule su pojačane kontrole, posebno za meso iz EU koje se do sada nije rigorozno provjeravalo.

Od početka godine, kako nam je potvrđeno iz inspekcijkih uprava zabranjen je uvoz u BiH 13 pošiljki mesa i proizvoda od mesa.

U istraživanju koje je ove sedmice objavio Dnevni avaz navedni su porazni rezultati analize hrane koju je uradio Veterinarski zavod u Bihaću.

Uz ostalo analizirano je mljeveno meso i piletina kupljena u nekolik velikih tržnih centara u Sarajevu, Travniku i Bihaću, pronađene nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, ali i opasne bakterije koje mogu biti uzročnik meningitisa i sepse.

“U BiH je lani uvezeno oko 17 miliona tona mesa za preradu i klaoničkih proizvoda,vrijednosti 37,5 miliona maraka. Kilogram ove “mesne” sirovine u proseku košta tek nešto više od dve marke, što, prema mišljenju domaćih proizvođača,ukazuje na sporan kvalitet proizvoda. U VTK s druge strane upozoravaju da uvoz mesa i mesnih prerađevina kontinuirano raste, ali i da je riječ o značajno jeftinijim prozvodima. Pa je tako kilogram mesnog nareska domaćih proizvođača u prosjeku 2,5 puta skuplji od uvezenog”, kazao je Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Izvor: N1