Da li isključujete aparate u vrijeme GRMLJAVINE? Evo šta smijete, a šta ne smijete da koristite dok je NEVRIJEMEKako već sigurno znate, udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada ih mogu potpuno uništiti.

No, mnogi ipak ne znaju da napon struje koji prolazi korz kuću nije uvijek isti, dešava se da skače i pada, a na te skokove umnogome utječe i udar groma.

Udara groma može da oslobodi napon od čak milion volti, tako da možete ostati bez elektronskih uređaja koji ne mogu da izdrže toliko napon.

Jedini način da to spriječite je da kada čujete ovakve najave nevremena, prosto isključite sve aparate iz struje. I još jedna bitna stvar je da, ukoliko ostanete bez struje nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta kako bi se napon stabilizovao.

Ali jedan mit ne mora da vas plaši – svako ko vam je rekao da u toku grmljavine ne koristite mobilni, pogriješio je, jer gromovi na njih nemaju nikakav utjecaj. Njima struju obezbejđuju baterije koje imaju zaštitu od gromova.


Izvor: novi.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...