ČUVAJTE MLIJEČNE ZUBE: To vašem djetetu može SPASITI ŽIVOT

Mlečni zubi ne moraju samo da budu prolazna faza u razvoju vašeg deteta. Prema najnovijim istraživanjima, mlečni zubi sadrže dovoljnu količinu genetskog materijala, koji ako se dobro sačuva, može da bude od pomoći pri lečenju različitih oboljenja.

Mlecni-zub-670x447

Kada deci ispadaju mlečni zubići, mnogi roditelji prave posebne rituale. Da obraduju dete, zubić se menja za novčić, i “daju” se Zubić vili, jer sva deca vole takvu zabavu, piše portal Femina.

U realnosti, roditelji najčešće bacaju te zubiće.

Međutim, prema najnovijim naučnim istraživanjima, ispostavilo se da su mlečni zubi vredan genetski materijal, koji može da se izbori sa različitim ozbiljnim oboljenjima.

Stvar je u tome da mlečni zubi u sebi sadrže matične ćelije. Ove ćelije mogu da regenerišu neurone, kosti i hrskavicu, a takođe, i neke ćelije srčanog mišićnog tkiva.

Savremena nauka omogućava korišćenje ovih ćelija za oporavak organa u slučaju bolesti. Poslednja naučna otkrića svedoče o tome da je moguće izlečiti leukemiju, multipli mijelom i Hodžiknovu bolest posredstvom korišćenja matičnih ćelija deteta. Ranije su se ove bolesti lečile samo transplantacijom koštane srži ili drugog tkiva.

Da bi se sačuvale matične ćelije, treba da zamrznete mlečni zub u prvih 48 sati nakon ispadanja.

U Americi i mnogim drugim zemljama postoje banke krvi i tkiva iz pupčane vrpce, kao i banke matičnih ćelija u koje se genetski materijal može predati na čuvanje još pri rođenju deteta. Ako se dete razboli, ono će biti bezbedno, nove tehnologije će se pobrinuti za njegovo zdravlje.

Ali, ako ne postoje sredstva i mogućnosti korišćenja takvih banki, neophodno je samo da zamrzneti mlečni zub deteta i sačuvate ga. Ko zna, možda će to u budućnosti spasiti njegov život.

Izvor: Telegraf.rs