CIJELI ŽIVOT LIMENKE GAZIRANIH PIĆA OTVARAMO KRIVO! Nećete vjerovati kako se to stvarno radi…Za mnoge je to gotovo refleksna radnja – prije nego što otvore limenku omiljeneog osvježavajuććeg napitka, pokucaju po vrhu. Postoji li dobar razlog za to ili je to samo ‘bapska priča’?

Zašto? Pa, to vjerojatno pomaže spriječiti napitak da prska. Nitko ne želi biti obliven zaslađenim gaziranom pićem, pogotovo ne na vrući ljetni dan kad ose jedva dočekaju takvu pozivnicu.


No, je li kuckanje za manje prskanja teorija koja nije više od urbane legende ili je to nešto što se temelji na znanstvenoj teoriji?

Ako pobožno kuckate svaki put prije otvaranja limenke – radujte se. Postoji dobar razlog zašto ovo funkcionira, a sada je i znanost to podržala.

Znanost o kuckanju

Prilog ovoj raspravi dao je Christopher Arthur Edward Hamlett, profesor kemije sa Sveučilišta Nottingham Trent, koji je za magazin The Conversation obajsnio što se događa prije, za vrijeme i nakon otvaranja limenke s gaziranim pićem.

1. Prije otvaranja

Prije otvaranja, mikroskopski mjehurići plina nakupljaju se u unutrašnjosti limenke (nukleacija)

2. Tijekom otvaranja

Kada se limenka otvori, veličina ovih mjehurića se povećava zbog smanjenja topivosti CO2.

“Kada ti mjehurići dosegnu određenu veličinu odvajaju se od unutrašnjosti limenke i dižu se prema vrhu zbog uzgona i usput istiskuju tekućinu”, kaže Hamlett.

nastanak-mjehurica-u-mineralnoj-vodi-nakon-otvaranja

Slika: Nastanak mjehurića u mineralnoj vodi nakon otvaranja

3. A poslije?

Hamlett priznaje da ima još nekih rasprava o učinkovitosti tehnike, ali teorija o tome što se događa nakon kuckanja po vrhu limenke je sljedeća:

“Kao što je ranije opisano, mjehurići u neotvorenoj limenci mogu nukleirati na stjenkama pa kuckanje prije otvaranja može pomaknuti neke od mjehurića, što im omogućuje da plutaju na vrhu tekućine”, kaže.

“Kada se limenka otvori, mjehurići se povećavaju s onima koji se nalaze dublje u tekućini i oni putuju dalje od onih u neposrednoj blizini površine, što dovodi do potiskivanja tekućine, a može rezultirati i većim količinama izbačenog pića”.

“‘Pokucana’ limenka može imati manje od tih dubokih “mjehurića pa onda i manje tekućine za pomicanje – i eventualno prskanje – od one po kojoj nitko nije kuckao”. rekao je Hamlett.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline