Cijela porodica je spavala: A da ovaj pas nije bio budan, dječak danas NE BI BIO ŽIV

Nema bolje stvari za odgajanje deteta od odrastanja uz kućnog ljubimca. Dete tako uči da bude odgovorno, strpljivo, da primi i pruži ljubav. Ako nam ne verujete, imamo dokaz koji će vas u to uveriti.

Ovo su Luk Nutal (7) i njegov pas Džedaj, crni labrador retriver. Džedaj je spasao život svom mladom prijatelju, a priča o tome obišla je svet.

Luku je kada je imao svega dve godine dijagnostikovan dijabetes.

– Nemamo nijednog člana porodice koji pati od dijabetesa. Niko od nas nije imao pojma o toj bolesti. I mnoga deca umiru od dijabetesa jer roditelji ne umeju da prepoznaju simptome krize – kaže Dori Nutal, Lukova mama.

Tako je Luk dobio ljubimca, radnog psa koji je namenjen radu sa dijabetičarima. Sa 11 meseci je Džedaj krenuo sa treningom kako bi mogao da nanjuši kada je šećer u krvi njegovog vlasnika pao na opasno nizak nivo.

I sreća je da je Luk dobio Džedaja. Jer upavo je pas primetio da sa Lukom nešto nije kako treba i onda je budio Dori, Lukovu mamu sve dok nije uspeo u nameri. Kada je Dori ustala i proverila nivo šećera u Lukovoj krvi, videla je da je glukoza na zabrinjavajuće niskom nivou.

– Luk i ja smo ležali u istoj sobi, a opet ne bih imala pojma da mu se nešto dešava da nije bilo Džedaja – kaže Dori.

Džedaj ume da signalizuje Dori različitim pokretima kada je Lukov nivo šećera u krvi visok ili nizak, i nekoliko puta mu je tako spasao život.

Izvor: distractify.com