CIGARETE SU DRUGO IME STAROSTI: Ne vjerujete? Evo 5 jakih DOKAZA za to!

Ko puši paklu dnevno, ima pet puta više bora nego nepušač. I ima žute zube, zadah iz usta, salo na stomaku… I spaljuje svoj novac. Šta još čekate? Stop pušenju!

106990_stockphotobeautyconceptskinagingantiagingproceduresrejuvenationliftingtighteningoffacialskin226386124_630x0

Kad popušimo jednu cigaretu, mali krvni sudovi u našem organizmu se sužavaju i ostaju suženi narednih 90 minuta. To dovodi do smanjenja koncentracije kiseonika u koži.

Posledice nedostatka kiseonika su sledeće: smanjuje se količina kolagena, kolagena vlakna pucaju, ćelije kože gube vlagu, a koža gubi sposobnost regeneracije.

Zato je 1985. godine u medicinsku terminologiju uveden termin „pušačko lice“. On se odnosi na osobe koje zbog pušenja izgledaju starije nego što jesu.

Pogledajte malo bolje svoje lice, ali i lica svih pušača koje poznajete. Videćete da su sva ona umorna, siva, sa krvnim sudovima koji se provide ispod kože na nosu i obrazima. Ali ne strada samo lice!

Desni propadaju, zubi ispadaju

Da pušači uvek imaju žute zube, to svi znamo. Ali manje je poznato da ljudima koji puše preti dva
puta veći rizik da ostanu bez zuba nego nepušačima. To je zato što duvanski dim oštećuje desni, izaziva parodentozu i mnoge druge oralne probleme.

Bore su dublje

Zbog loše cirkulacije koža lica kod pušača je tanja, kolagena vlakna brže pucaju, pa se bore kod pušača pojavljuju mnogo pre nego kod nepušača. Naročito su izražene oko usana i oko očiju. Eksperiment na 25 identičnih blizanaca, od kojih je jedan blizanac dugogodišnji pušač a drugi nikada nije pušio, pokazao je da je koža pušača bila za jednu četvrtinu tanja od kože nepušača. Mimika koju izaziva pušenje takođe doprinosi bržem nastanku bora.

Usporavaju regeneraciju kože

Cigarete oštećuju elastična vlakna i kolagen u koži, zbog čega je ona manje čvrsta i elastična. Uz to, zbog pokretanja lica prilikom uvlačenja dima stvaraju se linije oko očiju i usana, kao i na čelu. Ako vam se čini da vam koža gubi sjaj, budite sigurni da su cigarete uzrok te pojave. Lice pušača je često sivo i bledo, sa krvnim sudovima koji se lako primete ispod kože na nosu i obrazima. Ovo se
dešava jer pušenje usporava cirkulaciju. Iz istog razloga će koži pušača trebati više vremena da se regeneriše nakon povrede.

Kosa se tanji i opada

I kod muškaraca i kod žena s godinama se stanjuje kosa, ali pušenje ubrzava ovaj proces. Kosa pušača po pravilu je krta, pa krajevi lako pucaju. A i opada više nego nepušačima. Neka istraživanja čak sugerišu da pušačima preti veća opasnost da oćelave.

Struk nestaje

Pušenje izaziva hormonski disbalans i tako utiče na promene oblika tela. Kod žena pušača salo
se najpre taloži na stomaku zbog viška testosterona. Neke osobe su pak počele da puše kako bi oslabile ili održale željenu težinu.

Duvanski dim zaista ubrzava metabolizam jer ima jak uticaj na sistem žlezda s unutrašnjim lučenjem. Međutim, gubitak telesne mase je negativni efekat pušenja i može da dovede do trajnog hormonalnog poremećaja.

Staračke pege stižu pre vremena

Staračke pege na licu i šakama posledica su godina i prekomernog sunčanja, ali istraživanja pokazuju da ih pušači dobijaju znatno ranije. U pomenutom eksperimentu dve bliznakinje provodile su
isto vremena na suncu, ali jedna je pušila, a druga ne. Bliznakinja koja je bila pušač dobila je fleke pre svoje sestre i one su bile izraženije.

Žene pušači imaju više dlaka na licu i rukama jer pušenje podstiče lučenje testosterona.

Izvor: zena.blic.rs