BOLNI HEMOROIDI SU PROŠLOST: Uradite ovaj čučanj i problem će zauvijek nestati (VIDEO)U Indiji možete vidjeti muškarce, žene i djecu kako različite aktivnosti na ulici ili kod kuće obavljaju u čučnju. Njima je to najprirodniji položaj tijela, koji ne samo da snaži noge i otvara kukove, nego ima i brojne druge dobrobiti za zdravlje.

Položaj čučnja se u drevnoj Indiji primjenjivao i kao podsticaj za pražnjenje crijeva. To je poza koja pomaže kod konstipacije.


Nažalost, ako patite od zatvora, ljekari na Zapadu vam neće preporučiti čučanje, koje je prirodno i ništa ne košta. Umjesto toga, radije će vam dati laksative ili neke druge lijekove.

Mi “zapadnjaci” navikli smo da sjedimo na stolcima, sofama, kauču, dok u položaju čučnja možemo videti samo malu djecu. Kako to da je djeci, baš kao i Indijcima, to prirodan položaj tijela, a nama nije?

Takođe, da li znate da je “sjedeći” način života jedan od glavnih uzroka hroničnog zatvora?

Dugotrajnim shedenjem mišići stražnjice i anusa postaju sve slabiji, varenje hrane se usporava, crijeva postaju troma i pasivna, i tako se stvaraju uslovi za nastanak bolnih i neugodnih hemoroida.

Zato, ako želite da spriječite ove tegobe što češće praktikujte čučanje!

Probajte čučanj koji se u jogi zove malasana:

– stanite tako da vam stopala budu šira od širine kukova, i okrenite ih blago na spolja
– duboko udahnite
– spojite dlanove u visini svog srca
– dok izdišete spuštajte se u čučanj, ravnih leđa
– laktovima blago gurajte svoja koljena
– ostanite u tom položaju brojeći do deset, ili duže, koliko vam prija

Pogledajte video:

Imate li hemoroide ili zatvor, osim čučnja praktikujte i brzo hodanje barem 20 minuta dnevno. Tako ćete ojačati mišiće stražnjice i anusa. Jer oslabljeni mišići upravo dovode do razvoja ovih neugodnih i bolnih promjena.


Izvor: Alternativa za vasPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline