Bio je uporan: Rekao sam sebi “Dino dosta” i izgubio 60 kila…

Iako se cijeli život bavim sportom, treniram nogomet i krećem se, no hranio sam se nezdravo i kilogrami su iz godine u godinu samo rasli. Golemi odraz u ogledalu me osvijestio i rekao sam sebi: ‘Dosta, Dino, ovako zaista više ne može’, prisjeća se Dino Kos (17) iz Karlovca. U godinu i dva mjeseca skinuo je više od 60 kilograma.

Danas živi novi život koji mu se, kaže, okrenuo naglavačke. Ponosan je na sadašnjih 92 kilograma. Počeo se debljati u trećoj godini. Obilazio je liječnike, a kako je rastao, svake godine je bio po desetak kilograma teži.
– Sa 16 sam dosegao težinu oko 160 kilograma, ne znam točno koliko jer osobna vaga važe maksimalnih 150 kg.

I sad jede zdravo

Dotuklo me kada sam počeo sam kupovati odjeću – objašnjava Dino.

Dodaje kako je kilograme gubio u teretani. Kaže da zbog debljine nikad nije imao problema u društvu, no prijatelji su ga podržavali i poticali da krene u borbu s kilogramima. S prijateljima je i krenuo u teretanu. Tamo mu je trener napravio plan prehrane i treniranja. Dino kaže da mu se svidjelo, a kilogrami su padali. Vježbao je dva puta tjedno, a kaže da mu je ipak najteže bilo promijeniti način na koji se hrani. Ugljikohidrata i šećera teško se odreći.

– Moja dotadašnja tipična prehrana bila je meso, tjestenina, krumpir, puno kruha, sokovi, čipsevi, čokolade… Užasno teško mi se bilo naviknuti na novi način prehrane, a prilagodba je trajala šest mjeseci. Napokon sam se naviknuo i danas većinom jedem kuhanu hranu, povrće, meso pripremljeno s manje masnoće, a grickalice, slatkiši i sokovi su potpuno izbačeni s jelovnika.

Ne smeta mu ni višak kože

Trener mi je rekao da sam ostvario najveći rezultat teretane ikad, a postoji od ‘80-ih godina – govori Dino dodajući da je inače vedra i vesela osoba te da je ostao na staroj kilaži prijatelji bi ga i dalje cijenili, no život mu se potpuno promijenio jer je danas ponosan na sebe i ima veliko samopouzdanje.

Zbog velikog gubitka kilograma ima problema s viškom kože, no kaže da ga to ne zamara i da je to njegov ponos, a ako se ne stisne, morat će na operaciju. Danas radi kao konobar u kafiću, a da je ostao na 160 kilograma vjeruje da taj posao ne bi dobio.

– Jako puno ljudi bori se s viškom kilograma i upravo zbog njih želim podijeliti svoju priču te im poručiti da je sve moguće. Mislim kako je sve u glavi, moraš imati golemu volju, a u periodu mršavljenja dati sve od sebe i jako puno se odricati i biti motiviran. To je klik u glavi. Jednostavno sam odlučio da moram i da nema druge te uspio – poručuje za kraj Dino.

Pogledajte video:

Izvor: 24sata.hr