BEZ PEGLE I PEGLANJA: 9 trikova kako izravnati zgužvanu odjeću

Ne morate paliti peglu baš uvijek. Postoje odlične metode kako izravnati zgužvanu odjeću bez peglanja. Tu je devet načina, a vi odaberite koji vam je najzgodniji.

d16cc0cdba9bacb4d0f2

Ovo je devet načina kako izravnati zgužvanu odjeću bez peglanja:

– S peglom za kosu Ova metoda odlična je za teško dostupna mjesta kao što su ovratnici i mali nabori. Upalite peglu za kosu i namjestite na prosječnu temperaturu. Držite zgužvani komad tkanine u njoj nekoliko sekundi. Prije upotrebe provjerite da na pegli nema ostataka proizvoda za stiliziranje kose, odnosno da je čista. Ovaj trik ne koristite na osjetljivim tkaninama.

– Smjesa vode i octa pomaže Pomiješajte vinski ocat s vodom u omjeru 1:3, stavite to u prskalicu i protresite. Poprskajte nabore na odjeći i izravnajte rukama.

– Iskoristite paru iz kuhala za vodu Kada voda zakuha, otvorite poklopac i držite izgužvani komad odjeće iznad pare, na udaljenosti od oko 20 centimetara.

– Upalite sušilo za kosu I to može pomoći da brzopotezno izravnate poneki nabor na odjeći. Uključite ga na najvišu temperaturu i usmjerite prema naborima.

– Para iz tuša je odlična Pustite toplu vodu na tušu i pobrinite se da se u kupaonici stvori para (zatvorite prozore i vrata). Zgužvanu odjeću stavite što bliže tušu, ali pazite da kapi vode ne dođu na nju. Ostavite tako nekoliko minuta. To možete napraviti i dok se tuširate, tako da iskoristite toplu vodu koja izlazi iz tuša.

– Poslužite se mokrim ručnikom Stavite odjeću na ravnu površinu, kao što je daska za peglanje ili stol. Pokrijte velike nabore s mokrim ručnikom i snažno ga pritisnite rukama. Nakon toga ostavite odjeću da se osuši.

– U perilici za rublje Stavite zgužvanu odjeću u perilicu i uključite program za sušenje, neka radi 15 minuta – to bi trebalo biti dovoljno. Ako su nabori veliki, u mašinu ubacite neku malu mokru tkaninu, npr. namočite čarapu i stavite unutra. Doza vlage tijekom sušenja olakšat će izravnavanje odjeće.

– Poslužit će i vruće dno lonca Lonac zagrijte na štednjaku, ali najprije unutra stavite vodu. Kad se dovoljno zagrije, izlijte vodu i vrućim dnom pritisnite mjesta koja su zgužvana. Prije toga odjeću položite na radnu plohu u kuhinji i izravnajte rukama.

– I kocke leda su korisne U perilicu za rublje stavite do pet komada zgužvane odjeće i ubacite dvije do tri kocke leda. Potom perilicu uključite na program za sušenje – na 10 minuta. Led stvara paru dok se topi koja je odlična za uklanjanje nabora.

Izvor: 24sata.hr