BEZ MALTERA I FUGE: Novi betonski blok smanjuje vrijeme izgradnje za 50%Zidanje blokom ARMO ne samo da je brže već i ne zahtjeva pravljenje fuge.

Potreba za bržom i ekonomičnijom gradnjom aktuelnija je nego ikada, pogotovo u ruralnim dijelovima Meksika. Zbog toga je Juan Manuel Reyes iz firme Armed Omega zajedno sa arhitektom Jorgeom Capistranom osmislio novu vrstu betonskih blokova za kojim je zidanje kuće brže i do 50%.

Trik je u drugačijem obliku bloka. Blok ARMO nije, kako smo navikli, pravougaoni već je zaobljen tako da ima žljebove koji savršeno pašu jedan naspram drugog. Oni su pritom ošupljeni tako da kroz njih može da prođe armatura ali i instalacija, piše Conacyt Press.

Betonski blok ARMO, dimenzija 12x12x40 centimetara, reda se jedan na drugi nasuvo, odnosno, bez maltera i fuge. Cementni malter se tek kasnije dodaje zalivanjem šupljina kroz koju je provučena armatura.

Zidanjem ovakvim blokovima ne zahtjeva specijalnu obuku niti traži visokokvalifikovane majstore tako da je mogu primjenjivati i laici… što naravno proizvođač ne preporučuje.

Pogledajte video:


Izvor: gradnja.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...