Beba heroj: Najmanji dječak na svijetu preživio operaciju srca!

Dječak iz Indije, težak tek nešto više od 500 grama, postao je najmanja beba na svijetu kojoj je uspješno operirano srce.

Rodio se u 28. sedmici trudnoće, u indijskom gradu Udaipuru, te još nema ime. Oči su mu bile zatvorene, pluća nerazvijena, a koža kao od pergamena, piše Daily Mail.

Usprkos svemu, tim liječnika dvije bolnice i Medicinskog sveučilišta složenu i visokorizičnu operaciju obavili su uspješno. Razdvojili su aortu i plućnu arteriju.

– Obično ostaju povezani sve dok je dijete u majčinoj utrobi, nakon porođaja se automatski razdvoje. Ako do tog ne dođe, pristupa se terapiji lijekovima. U ovom slučaju beba nije reagirala na lijekove, pa se moralo pristupiti zahvatu, rekao je pedijatar Sunil Jangid, koji je sudjelovao u zahvatu.

Beba je veoma mala i krhka, kažu iz liječničkog tima, pa je operacija bila iznimno teška.

– Imao je samo 470 grama kad se rodio. Bio je velik kao dlan. To je jako riskantna operacija za obaviti, pogotovo zato što organi još uvijek nisu razvijeni – kazao je kirurg Sanjaj Gandhi.

Hirurzi su na operaciji koristili minijaturne instrumente. Prava je čudo da je beba preživjela, kažu, i svi su radi toga presretni. Najsretniji su roditelji koji su bebu začeli umjetnom oplodnjom.

– On je tako hrabar, preživio je iako je tako malen. Naše molitve su uslišene, rekao je otac S.P. Jain.

Izvor: 24sata.hr