BAKA MI JE OTKRILA TAJNU: Nisam verovala da se OVAKO prave savršene palačinke

Kada pomislim na detinjstvo, prvo mi na pamet padne moja baka. Njeno beskrajno strpljenje, ljubav i razumevanje za sve naše nestašluke.

11397_web-shutterstock_51615889_630x0

Na baku sam uvek gledala kao na stariju mamu. Doduše, nežniju i popustljiviju varijantu mame.

Pored svih tih plemenitih osobina, baka je imala i jednu posebnu. Dobro, verujem da se svako od vas može pohvaliti svojom verzijom superbake, ali moja je zaista posedovala supermoći. I u to u kuhinji.

Savršeni mirisi iz njene male kuhinje golicali su naša dečja čula i terali nas da se oblizujemo i pre nego što ugledamo tanjir. Bili su to mirisi srećnog detinjstva. Onog bezbrižnog, danas možda nedostižnog.

Uvek sam govorila da niko ne može da spremi kajganu kao baka. To je zapravo sasvim obična kajgana sa istim onim jajima iz supermarketa ili sa pijace koje i ja danas kupujem, ali postoji neka caka u pripremi koju nikad nisam dokučila.

O piti sa sirom, zeljanici ili baklavama sa makom i orasima, bolje i da ne govorim, jer sam na dijeti, a već mi se priviđa čuvena bakina trpeza.

Ali palačinke koje je ona pekla bile su zaista savršene. Svako ko je jednom probao njene palačinke uvek bi ih pominjao i svake sledeće koje bi okusio poredio bi sa njenim. Nijedne nisu bile tako ukusne.

Pitala sam baku da mi otkrije tajnu.

– Kako to misliš „recept za palačinke”? To bi bilo kao da me pitaš kako se pravi supa! Nema recepta, sve sastojke dodaješ otprilike – kaže mi baka.

105400_profimediapalacinke_630x0

Naravno, na moje insistiranje, sa bakom sam otišla do kuhinje i posmatrala je kako muti smesu za palačinke. U ruci sam držala blok i zapisavala svaki korak.

Sastojci:

– 1 jaje
– 200 g brašna
– Prstohvat soli
– Prstohvat sode bikarbone
– 225 ml toplog mleka
– 100 ml kisele vode
– 125 ml mlake obične vode
– Ulje

Priprema:

Uzmite sve sastojke, potom ih pomešajte u velikoj činiji. Dobro umutite tako da dobijete kompaktnu smesu, bez grudvica. Potom ostavite da dostoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Zagrejte ulje u tiganju i zabavite se! A gotove palačinke nafilujte finim domažim džemom od jagoda, kajsija ili šljiva ili marmeladom od šipka.

11398_web-shutterstock_54106162_630x0

Dok sam već treću palačinku prinosila ustima baka mi je rekla da nije dovoljno samo puko poštovati recept i koristiti navedene sastojke. Tu je još jedan, „tajni sastojak” bez koga nijedno jelo neće biti tako ukusno.

– Ljubav! Tu ne moraš da paziš na količinu, samo sipaj! Što više, to bolje. Pre nego što sam upoznala deku, ni moji kolači, niti domaći hleb, nisu bili toliko ukusni. Ali, ljubav oplemenjuje i čini nas boljim ljudima.

A posle, kada dođu deca i unuci, ta ljubav se konstantno uvećava i sve što činiš ili spremaš, nekako je lepše i ukusnije – rekla mi je moja baka.

Srećan vam Svetski dan palačinki!

Izvor: zena.blic.rsPratite nas na FB!
Lajkujte i podržite našu stranicu
×
Did you like it?
Share it on Facebook
  Pratite nas na Facebooku