AUTOBUS BUDUĆNOSTI: Pogledajte kako je izgledala prva vožnja…Kinezi su ostvarili još jedno obećanje i na cestu pustili pravog diva – megabus koji putuje na šinama iznad automobila, a samo jedan njegov segment poveze 300 putnika.

teb

Nepunih mjesec dana nakon predstavljanja prototipa, TEB ili duže Transit Elevated Bus zaplovio je cestama Qinhuangdao u provinciji Hebei. Trenutno se radi o testnoj fazi, no očekuje se kako će u javni saobraćaj TEB biti uvršten do kraja godine. Sa obzirom na dosad ostvarena obećanja ne treba sumnjati u rečeno.

Najavljen kao budućnost javnog prijevoza, TEB koristi električnu energiju, a koncipiran je tako da putuje iznad automobila, otprilike na dva metra visine. Kontakt s podlogom i pogon ostvaruje se putem šina postavljenih na rubovima dvotračne ceste. Pojednostavljeno rečeno, TEB u poprečnom presjeku izgleda poput omanjeg trajekta s razlikom da donju palubu zamislite kao cestu.

Ponovimo i dimenzije. Jedan segment TEB-a dugačak je oko 22 m, širok je 7,8 m i visok 4,8 m. Uzevši u obzir kako mu je kapacitet oko 300 putnika, a moguće je povezivati četiri segmenta operativni kapacitet jedne kompozicije je do 1.200 putnika. Maksimalna brzina je oko 60 km/h. Zaživi li koncept TEB-a opterećenje na gradskim prometnicama trebalo bi pasti do 35%.

Jedan kilometar “pruge” sa svom pripadajućom infrastrukturom košta oko 20 miliona dolara. U pilot projekt pokretanja TEB prijevoza zasad je ušlo pet kineskih gradova, no interes je velik, čak i izvan granica Kine.

Pogledajte video:


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!