Arapski mediji otkrivaju ZAŠTO Arapi sve više dolaze u BiHU autorskom tekstu za Arab News novinar i fotograf Tharik Hussain piše o brojnim razlozima zbog kojih arapski turisti zapravo obožavaju BiH.

Kako je naveo, u BiH je mnogo toga jeftino, klima je ugodna i BiH je prijateljska zemlja za muslimane.

“Moja porodica se osjeća veoma ugodno kada smo u BiH, a to nije slučaj kada posjećujemo neke druge evropske zemlje”, rekao je jedan arapski turista u razgovoru sa Hussainom.

Ovaj novinar u svom tekstu navodi da je BiH zapravo jedna od najprivlačnijih evropskih destinacija za arapske turiste.

“Porcija ćevapa košta svega pet maraka. Tako nešto nećete naći nigdje u Evropi. Tokom mog boravka u Sarajevu susreo sam se sa brojnim arapskim turistima. Djeca se igraju po ulicama, a tinejdžeri prave selfieje kod Sebilja, simbola Sarajeva. Tokom 2010. godine u BiH je došlo svega 1.000 turista iz arapskih zemalja. U novije vrijeme taj broj na godišnjoj razini iznosi 60.000”, piše Hussain.

On dodaje da arapski turisti cijene što u BiH ima mnogo džamija i što zemlja ima određenu islamsku tradiciju. Također, privlačne su im termalne vode, rijeke i jezera, zelene površine te činjenica da u BiH mogu kupiti halal proizvode.

“Ovo je zemlja kao stvorena za skijanje zimi i sportove na vodi ljeti. BiH ima i nevjerovatnu arhitekturu, pogotovo iz osmanskog perioda”, navodi Hussain.

Istovremeno, BiH doživljava procvat u islamskom obrazovanju, ističe Hussain te dodaje kako u BiH sve više osoba uči arapski jezik.

“Kada gledate saarajevski Sebilj shvatate da su Bosanci oduvijek bili na usluzi svim putnicima. Oni su i danas odlučni da nastave s tim običajem”, zaključuje Hussain.


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline