ANNE FRANK: “EVO ŠTO JE PRAVI SMISAO ŽIVOTA”

Na današnji dan 1942. na svoj 13. rođendan djevojčica Anne Frank dobila je od oca Otta na dar svoj poznati dnevnik. Da je ostala živa danas bi slavila 87. rođendan.

8c0e15f47defed73af5a

Na današnji dan prije 74 godine njezin otac Otto darovao joj je za rođendan dnevnik. “Nadam se da ću Ti moći sve povjeriti… i da ćeš biti velik izvor potpore i utjehe”, napisala je Anne Frank u svoj dnevnik obraćajući se imaginarnoj prijateljici Kitty.

Jedna od najprevođenijih knjiga na svijetu

Dnevnik Anne Frank zapravo je inicijalno bio autogram knjižica, ali je tad 13-godišnja Anne odlučila da bi ta knjižnica bila bolje iskosrištena kao dnevnik.

“Pisanje dnevnika je stvarno čudno iskustvo za nekog poput mene. Ne samo zato što nikada ništa nisam napisala ranije, već zato što vjerojatno nikoga neće zanimati škrabanja trinaestogodišnje devojčice. Ali nije važno. Piše mi se”, zapisala je. Nakon te bilježnice, ispunila ih još dvije.

Njezin dnevnik, neposredno i iskreno svjedočanstvo o svakodnevnici odrastanja u strahu, skrivanju i izolaciji, godinama kasnije je postao lektira mnogoj djeci diljem svijeta, te je prodan u više od 30 milijuna primjeraka i preveden na 67 jezika.

Frankovi su iz Njemačke prebjegli u Nizozemsku

Annina obitelj živjela je prije dolaska nacista na vlast u njemačkom gradu Frankfurt na Majni. Frankovi su bili dio liberalne židovske struje, a nakon Hitlerovog uspona na vlast prebjegli su Amsterdam.

No, nakon što je Njemačka u srpnju 1942. okupirala i Nizozemsku, Frankovi su kraj rata odlučili pričekati u tajnom skloništu. Njihovo je sklonište Gestapu odao netko iz njihovog kruga prijatelja te su 4. kolovoza 1944. uhićeni i prevezeni u koncentracijski logor Bergen-Belsen.

Anne je umrla u logoru netom prije oslobođenja

Anne nije dočekala oslobođenje, umrla je u logoru u ožujku 1945. godine, svega par tjedana ranije od posljedica tifusa. Njezina sestra Margot također je podlegla istoj bolesti dok je njihova majka umrla od gladi.

Jedni član obitelji Frank koji je preživio strahote njemačkih koncentracijskih logora bio je njezin otac. Oslobodili su ga sovjetski vojnici u siječnju 1945. godine. U želji da se ne zaboravi sudbina njegove kćeri, objavio je Annin dnevnik 1947. pod naslovom “Tajno skrovište”.

‘Ne želim živjeti uzalud, kao većina ljudi. Želim biti korisna i donositi zadovoljstvo svim ljudima’

Dobio ga je od Nizozemke Miepe Giese koja je, uz nekoliko drugih zemljaka, Frankovima pomagala u skrivanju. Upravo je ona nakon što su Frankovi odvedeni u logor pronašla dnevik i potom ga sakrila kako bi ga vratila nesretnoj djevojčici kad se vrati iz logora.

8c0e15f47defed73af5a

Ona sam dnevnike nikad nije pročitala. To se zna zbog toga što je Anne u njih zapisivala sva imena ljudi koji su njihovoj obitelji pomogli u skrivanju. Među tim imenima bila, naime, i imena članova njezine obitelji koja bi sigurno stradala da je Gestapo saznao da su pomagali židovima.

“Ne želim živjeti uzalud, kao većina ljudi. Želim biti korisna i donositi zadovoljstvo svim ljudima, čak i onima koje nikada nisam upoznala. Želim nastaviti živjeti i nakon smrti!”, jedan je od najpoznatijih citata iz Annina dnevnika, knjige koja već desetljećima odgaja generacije da postanu bolje i ne ponove strahote koje su se dogodile toj mladoj djevojci.

Pogledajte video:

Izvor: net.hr