ALKOHOL, TRUDNOĆA, RAK… Stvari koje zubar zna o vama čim vam pogleda u usta…Evo što sve vaš zubar zna o vama čim ‘baci pogled’. Više nego što biste pretpostavili u svakom slučaju, a možda i više nego što će vam se dopasti…

thinkstockphotos-453229841-e1470745543386

Koristili ste konac za zube neposredno prije nego što ste se uputili u ordinaciju (i to je jedan jedini put)


Zubara ne možete prevariti. Ako konac za zube ne koristite redovito, nema svrhe koristiti ga večer prije nego što imate zakazan posjet zubaru, niti tog jutra. “Desni osoba koje konac koriste samo neposredno pred odlazak zubaru krvare i oštećene su. To nije veliko krvarenje, ali mi ga primjećujemo”, kaže stomatolog Timothy Stirneman iz Illinoisa za Prevention.

“Zdrave desni, one kakve imaju osobe koje posvećuju pažnju dentalnoj higijeni na pravilan način imaju lijepu, ružičastu boju. Kad pacijenti koriste konac samo pred dolazak u ordinaciju, iskusan zubar može primijetiti male porezotine od konca, koje nastanu kad se previše ‘zanesemo’ pri korištenju konca. To se, naravno, ne događa ako ga koristite redovito.”

Je li pacijentica trudna

“Gotovo 40 posto žena razvit će gingivitis tijekom trudnoće, a to se ponekad događa i u vrlo ranim fazama, puno prije nego što se počne primjećivati trbuščić. Ovo je izazvano pojačanim lučenjem progesterona, što pogoduje između ostalog i bakterijama koje su uzročnici gingivitisa. U nekim slučajevima, kod žene se tijekom trudnoće može razviti i tamnocrvena izraslina na desnima. U pitanju je vrsta dobroćudnog tumora koji je poznat i kao ‘piogeni granulom’. Ova pojava je benigna, i nestaje nakon porođaja, tako da nije razlog za brigu”, kaže Glen Stephenson iz Prevention Dental u Boisu.

Grizete li nokte

Čak i bez letimičnog pogleda na vaše šake, zubar može otkriti jeste li ste rob ove ružne navike. “Znakovi koji ukazuju na grickanje noktiju su mala oštećenja i pukotine na zubima, ali i istrošenost zuba koji su izloženi konstantnom pritisku. Zubi u nekim slučajevima mogu postati nejednaki, ako osoba recimo nokte ili zanoktice gricka u specifičnom položaju, može se dogoditi da se zub ili zubi koji trpe najveći pritisak s vremenom doslovno povuče unazad u vilici”, kaže estetski stomatolog Kyle Stanley s Beverly Hillsa.

Jeste li kao dijete sisali palac

“Većina ljudi koji su u nekom trenutku u ranom djetinjstvu sisali palac neće imati neke dugoročne posljedice. Ali, ukoliko se ta navika produžila i nakon šeste ili sedme godine života, može doći do poremećaja zagrižaja zbog pomicanja zuba u neprirodan položaj. To je, naravno, u najvećem broju slučajeva rješivo, ali zahtijeva određeni ortodontski tretman, prije svega nošenje aparatića za zube. Ipak, i nakon toga, ostaju tragovi koje iskusan zubar može primijeti već na prvi pogled”, kaže Alice Lee iz Montefiore Medical Center u Bronxu.

Imate li određena kronična oboljenja

“Općenito, loš zadah je loš zadah, ali zubari mogu razlikovati tipove zadaha. Recimo, ‘voćni’ mirisi mogu ukazivati na dijabetes koji nije pod kontrolom, ili na određeni tip prehrane dok ‘riblji’ miris može ukazivati na probleme s bubrezima ili jetrom”, objašnjava Keith Arbeitman iz ordinacije Arbeitman & Shein u New Yorku. “Ako je zadah ‘pun’, može biti u pitanju više stanja, od gastroezofagalnog refluksa, preko apscesa pluća i bronhitisa ili problema s krajnicima”.

Prva stvar koju stomatolog treba učiniti je isključiti mogućnost da je zadah izazvan stomatološkim problemima, a onda bi, ukoliko se ispostavi da su zubi i desni zdravi, trebalo uputiti pacijenta na daljne specijalističke preglede.

Patite li od poremećaja u prehrani

“Mnogi pacijenti su iznenađeni kad zubar bude prvi koji ih pita o problemima sa poremećajem u prehrani”, kaže dr Lee. “Ali, bulimija recimo ostavlja posljedice na zubima koje niti jednom zubaru ne mogu promaknuti. Erozija se nepogrešivo javlja s unutarnje strane prednjih zuba, i dovodi do ubrzanog razvoja karijesa. S druge strane, ako se erozija javlja na zubima koji su dublje u vilici, to može biti indicija refluksa, ali i korištenja antidepresiva, koji smanjuju količinu pljuvačke u ustima, čime se intenzivira negativan uticaj želučane kiseline koja onda nije razblažena.”

Imate li problema sa sinusima

“Često pacijenti misle da je u pitanju problem s korijenom zuba, a ispostavi se da je riječ o infekciji sinusa. Postoji jednostavan test koji možete napraviti kod kuće. Ako se sagnete iz stojećeg položaja kako biste dodirnuli prste na nogama, a bol i pritisak se pri tom pojačaju, gotovo je izvijesno da je u pitanju problem sa sinusima, a ne sa zubima”, kaže stomatolog Ira Handschuh iz The Dental Design Center u New Yorku.

Nedostaje li vam vitamina

“Nedostatak vitamina i minerala može izazvati brojne probleme s oralnim zdravljem, kao što je sindrom ‘gorućih’ usta, odlubljivanje tkiva, sklonost infekcijama, otežano zacjeljivanje ozljeda, infekcije vilične kosti, krvarenje desni…”, kaže John P. Dougherty iz Artistic Dental u Biltmoreu, Phoenix.

Zanimljivo je, recimo, da će se nedostatak željeza jasno primijetiti po stanju usne šupljine. Simptomi se mogu kretati od osjećaja žarenja jezika, do promjena u papilama na površini jezika koje mogu doslovno početi otpadati, tako da jezik ostane gladak. Ali, svi ovi simptomi su reverzibilni, i nestaju uzimanjem preparata željeza.

Imate li dijabetes

“Često se događa da problemi s razinom šećera u krvi izazovu ozbiljne probleme s desnima, njihovo oticanje, krvarenje, preosjetljivost. Osim toga, promjene u sastavu sline izazvane dijabetesom ubrzavaju propadanje zuba. Sve ovo stomatologu može biti signal da pacijent ima dijabetes koji nije pod kontrolom”, kaže stručnjak.

Imate li problema s alkoholom

“Alkoholičari su skloniji karijesu jer alkohol isušuje usnu šupljinu”, kaže David Tarica iz 34th Street Dental u New Yorku. “Suha usta vode u probleme sa zubima jer nema dovoljno sline koja bi razblažila kiselinu, pa kiselina nagriza caklinu i čini zube podložnijim karijesu.”

Imate neki tip oralnog karcinoma

“Prvi signali oralnog karcinoma često su neobjašnjiva krvarenja u usnoj šupljini, bijele, crvene ili pjegave površine u ustima, promjene u tome kako vam zubi ‘naliježu’ jedan na drugi, oticanja, kvržice ili ranice koje ne zarastaju dulje vrijeme na unutrašnjoj strani usana, desnima, jeziku”, objašnjava stomatolog Michael Apa iz Rosenthal Apa Group u New York Cityju.

Volite li energetska pića

U najvećem broju slučajeva, mi točno znamo kako smo i kada okrnjili zub. “Ali, na to utječe mnogo faktora, a jedan od njih je i neumjereno konzumiranje energetskih i gaziranih pića koja oslabljuju caklinu i oštećuju je, čime ona postaje podložna lomljenju”, upozorava Hugh Flax iz Flax Dental u Atlanti.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...