ALARM IZ UN: Zika virus stiže i na MediteranEpidemija virusa koji kod beba izaziva ozbiljne komplikacije na leto bi mogla da pogodi Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Italiju i druge destinacije popularne među srpskim turistima.

af9231b2a89692315cf05b8d1294324d


Iz Ujedinjenih nacija stiže upozorenje za sve one koji planiraju da predstojeći godišnji odmor provedu na Mediteranu.

Glavnim prenosiocima zike dosad su smatrani komarci Aedes aegypti, koji se uglavnom mogu naći u Južnoj Americi i drugim tropskim krajevima. Međutim, u upozorenju UN navodi se da bi virus mogli da prenose i azijski tigrasti komarci (Aedes albopictus), koji žive u Južnoj Evropi.

Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Italija, Francuska, Slovenija i Španija bi ovog leta trebalo da primene pojačane mere opreza zbog opasnosti od širenja ove opake bolesti, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

– Svaka evropska zemlja u kojoj žive komarci iz roda Aedes, nalazi se u opasnosti od epidemije. Početak leta i porast temperature dramatično će povećati rizik – objašnjava Žužana Jakab, regionalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Iz hrvatske Službe za epidemiologiju kažu da komarci Aedes albopictus žive na teritoriji te zemlje, ali da „nisu aktivni, pa je opasnost od zaraze mala“.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je spisak smernica za umanjenje rizika od zike. Budući da vakcina ne postoji, najbolja zaštita je izbegavanje ujeda komarca.

Iz Centra savetuju nošenje odeće dugih rukava, korišćenje repelenata za insekte i zaštitne mreže za prozore.

Bolest se razvija kod svake pete ujedene osobe. U tom slučaju treba piti dosta tečnosti i izbegavati fizički napor. Kod svih pacijenata, osim kod trudnica, simptomi nestaju nakon najviše sedam dana.

– U Srbiji ne postoji opasnost od epidemije zika virusa – kaže za „Blic“ epidemiolog Branislav Tiodorović.

TRUDNICE

– Posledice: Otežan razvoj ploda, ozbiljni neurološki problemi kod novorođenčeta

– Mere opreza: Izbegavanje rizičnih područja, odlazak na ultrazvuk odmah po povratku sa putovanja

ŽENE

– Posledice: Temperatura i osip, koji traju do sedam dana

– Mere opreza: Uzdržavanje od nezaštićenog seksa u rizičnim područjima zbog mogućnosti trudnoće i prenošenja virusa

MUŠKARCI

– Posledice: Temperatura i osip, koji traju do sedam dana

– Mere opreza: Uzdržavanje od nezaštićenog seksa u rizičnim područjima zbog mogućnosti prenošenja (inkubacija traje par dana, pa treba biti oprezan i po povratku)


Izvor: blic.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline