6 NAČINA DA VAM KUĆA ODIŠE SVJEŽINOM: Gosti će pamtiti samo ovaj miris!

Mirisi mogu imati prilično velik uticaj na raspoloženje svake žene. Oni vas podsjećaju na lijepe trenutke, godišnja doba ili pak djetinjstvo. Na tržištu postoji veliki broj osvježivača prostora od kojih neki sadrže i štetne supstance.

29669912

Pa zašto onda ne biste napravili potpuno prirodni osvježivač za koji ćete biti sigurni da vam ne može naškoditi?

Donosimo vam 6 prirodnih načina kako da unesete fantastičan miris i svježinu u vaš dom.

Mirisne svijeće od vanile i kafe

Kombinacija vanile i kafe vaš će dom ispuniti toplinom. Šta vam je potrebno: Kupite par svijeća od vanile (male, u metalnim držačima). Vodite računa da su to svijeće koje se tope odmah nakon što ih zapalite.

Sljedeći korak je da zapalite svijeću, sačekate da se vosak otopi (pređe u tečno stanje) te da u njega ubacite par zrna kafe. Ugasite svijeću i čekajte da se ohladi, a vosak stvrdne. Sljedeći put kad je upalite, vaš dom će odisati predivnom kombinacijom mirisa vanile i kafe.

Mirisna potpala

Mirisna potpala idealan je način da u isto vrijeme zagrijete kuću te je ispunite predivnim mirisom. Potrebno vam je sljedeće: Filteri za kafu (ili deblji papirni ubrus), igla i konac, suva kora od jabuka i narandži, karanfilić, cvijet lavande, ruzmarin i cimet.

Sve sastojke stavite u filter (papirni ubrus) te jednostavno zašijte. I, potpala je spremna. Ukoliko nemate kamin ili peć na drva, ovaj “osvježivač” prostora uvijek možete pokloniti nekome ko ima. Vjerujte, biće vam zahvalni kada njihov dom ispuni predivni miris.

Ovlaživač vazduha od grejpfruta i cimeta

U hladnim zimskim danima vazduh u vašem domu najčešće postaje veoma suv. Posebno ako imate centralno grijanje. I za taj problem postoji “mirisno” rješenje. Napunite lonac vodom u koju ćete staviti koru od grejpfruta i dvije kašike cimeta u prahu. Pustite da prokuva pa smanjite temperaturu. Para iz lonca će ovlažiti vazduh u vašem domu, a cimet i grejfrut će ga pretvoriti u mirisnu oazu.

Mirisni štapići

U čašu naspite 2 dcl vode, a zatim dodajte po pet kapi ulja od eukaliptusa i lavande. Dodajte par štapića od trske i dobićete ukras za sto koji u isto vrijeme i predivno miriše. Svakih par sati “promućkajte” da biste ponovo aktivirali miris.

Mirisni sprej za posteljinu

Ukoliko ste u potrazi za prirodnim, mirisnim i jednostavnim sprejom za vašu posteljinu, ovaj će vas sigurno oduševiti. U bočicu sa raspršivačem sipajte 2 dcl vode te dodajte po deset kapi ulja lavande i kamilice (možete sami kombinovati mirise). Bočicu promućkajte i sprej je spreman. Možete ga koristiti za posteljinu, odjeću, namještaj i slično.

Potpuri

Izaberite drvenu, staklenu ili keramičku posudu u koju ćete staviti šta god da imate od sljedećih sastojaka: osušenu koru od pomorandže, limuna ili grejfruta; štapiće od cimeta ili vanile; začine poput karanfilića ili anisa; razno suvo cvijeće ili voće. Budite maštoviti. Kada napunite činiju, sve sastojke poprskajte sa par kapi omiljenog esencijalnog ulja. I vaš predivni potpuri je gotov.

Izvor: web-tribune.com